Foto: Anne Combaz

Foto: Foto: Anne Combaz

Bombino

STED

Lille Ole Bull

DATO

Tirsdag 31. mai 2016

ALDER

18 år - vergeordning

PRIS

270 + bill. avgift. Ståplasser

Det er ikke alle musikere forunt å være politisk ekspressiv og samtidig oppleve at publikum danser dionysisk på hver eneste konsertarena du besøker, som under Bergenfest 2015. Det er heller ikke alle gitarister som opplever å bli sammenlignet med legender som Jimi Hendrix, Neil Young og Carlos Santana. Men så er Bombino heller ikke den gjengse artist.  I 2013 utkom "Nomad", produsert av den Grammy-vinnende Black Keys-vokalisten Dan Auerbach. Albumet ble kåret til årets beste World Music-album av iTunes og havnet på årsbestelisten til publikasjoner som Rolling Stone, Uncut, NPR og Wall Street Journal. BBC omtaler den som «utterly, utterly fantastic», mens Rolling Stone skriver at Nomad er «the most exciting blues album of the year» og «a perfect match of sound and soul [that] introduces a new guitar hero.» I år er han aktuell med albumet "Azel", som har fått glimrende kritikker blant annet i Rolling Stone Magazine, og har bidratt til å gi artisten et ytterligere løft karrieremessig. Tirsdag 31. mai er det møteplikt for å oppleve denne enestående artisten!

Det er på mange måter et heldig slumpetreff at musikken til Omar «Bombino» Moctar ble gjort tilgjengelig nord for Sahara. Et spansk filmteam fasiliterte innspillingen av hans første album, mens dokumentarist Ron Wyman (som snublet over en Bombino-kassett da han var på reise i Agadez) for alvor fikk introdusert den gitarkløktige ørkenrockeren gjennom festivalfavoritten Agadez, the Music and the Rebellion (2009), som omhandler Bombinos behørige eksiltilværelse under tuaregopprøret i 2007. Filmen dokumenterer også den etterlengtede freden og Bombinos retur til Agadez; en konsert blir arrangert og filmens protagonist hylles som et fredssymbol.

Da det rigide nigerianske militærregimet ble avskaffet på 90-tallet spilte musikken en viktig rolle i å formidle viktigheten av et demokratisk system. Et tuaregparti ble stiftet og Bombino lot seg villig rekruttere til partiets husband. Tuaregene (en språkgruppe og tidl. nomadisk folkegruppe) har gjennom tidene hatt en vanskelig posisjon i Agadez, og musikken til Bombino har de seneste årene blitt et kulturuttrykk som tuaregene kan samle seg om og glede seg over.

Musikalsk er dette ørkenrock på sitt ypperste og mest hypnotiserende. Bombino lærte å spille gitar ved å imitere Jimi Hendrix og Mark Knopfler, og møtet mellom den engelskspråklige rocken og den nord-afrikanske kulturen er som foreningen mellom salt og sjokolade: interessant, uimotståelig og ytterst avhengighetsskapende. Han synger på morsmålet sitt, men gitaren hans snakker et verdensspråk. Dette underbygges hver gang han pryder plakaten til en av verdens største festivaler, eller når et band som The Rolling Stones inviterer ham til å spille med dem. 

 


ARTIST’S LINKS

VENUE

Lille Ole Bull

Kapasitet: 250
Webside
Telefon +47 55 32 11 45
Epost: liv@olebullscene.no

FØRST I BILLETTKØEN?

Få mulighet til å kjøpe billetter før alle andre!

Som nyhetsbrevmedlem vil du i mange tilfeller kunne kjøpe billetter før det ordinære billettsalget starter.

BILLETTER

TICKETMASTER
815 33 133
GRUPPER OG HOTELLPAKKER
09901
GRIEGHALLENS BILLETTKONTOR
55 21 61 50