Roky Erickson & The Hounds of Baskerville

DATO

Mandag 13. mai 2013

ALDER

18 år - vergeordning

PRIS

320 + bill. avgift

Det er en av pionerene innen faget rock’n’roll som gjester Bergen for aller første gang mandag 13. Mai. Stedet er Ole Bull Scene. Det blir kompromissløs garasjerock og en solid dose galskap - gjør deg klar for en helaften med kultklassikere som "I Walked with a Zombie", "Night of the Vampire" og "Two Headed Dog"! Siden 13th Floor Elevators slo igjennom midt på 60-tallet med "You're Gonna Miss Me" har Roky Erickson vært garasjerockens fanebærer, hyppig omtalt som sjangerens gudfar og en tydelig inspirasjon for folk som R.E.M., ZZ Top, The Jesus & Mary Chain, Primal Scream, Radio Birdman og utallige andre. 

Akkurat som Pink Floyds Syd Barrett, som det er vanlig å sammenligne ham med, er Roky Erickson blitt hevet til kultstatus like mye for musikken som for sitt tragiske liv, og han ble en legende på grunn av sin galskap og all mystikken som var rundt narkotikamisbruket hans. 

I 1965 skrev han sin mest kjente komposisjon, «You're Gonna Miss Me», som han spilte inn første gang med en gruppe kalt Spades. Hans praktstemme og høye tenor brakte ham oppmerksomhet fra det psykedeliainspirerte 13th Floor Elevators, som han etter hvert ble fullverdig medlem av. Med 13th Floor Elevators oppnådde Roky kommersiell suksess, men også mye trøbbel med politiet på grunn av deres høye forbruk av marihuana og LSD.

Erickson ble arrestert for å være i besittelse av en joint. Han påberopte seg sinnslidelse slik at han fikk slippe soning, men etter tre og et halvt år på et sykehus for kriminelle sinnssyke fikk Erickson diagnose schizofreni, og han måtte gjennom en den gang stygg elektrosjokkbehandling og andre psykiatriske behandlinger. Selv om han ble friskmeldt og løslatt fra sykehuset i 1973, var Erickson aldri den samme personen mer. 

I 1990 gikk artister som ZZ Top og John Wesley Harding i studio hvor de spilte inn ”Where the Pyramid Meets The Eye”, en tributt til Roky Erickson som brakte hans musikalske arbeid til et mye bredere publikumsspekter enn noen gang tidligere. I 1993 opptrådte Erickson foran publikum for første gang på mange år, ved The Austin Music Awards. Han returnerte til studio med gitaristen Charlie Sexton og Paul Leary fra Butthole Surfers. I 1995 slapp Learys bandvenn, King Coffey, ut Ericksons ”All That May Do My Rhyme”. Albumet ”Hide Behind the Sun” fulgte våren 2000. 

Så var det stille på albumfronten i en årrekke, helt til 2010-utgivelsen ”True Love Cast Out All Evil” der han hadde med seg Texas-bandet Okkervil River som backingband, med frontmann Will Sheff som produsent. Albumet består hovedsakelig av tidligere uutgitt materiale hentet fra Ericksons flere tiår lange karriere, rikt detaljerte låter som med hjerteskjærende åpenhet forteller om et hardt liv. Her er historier om elektrosjokkterapi, fengselsopphold, psykiske lidelser og ugjenkallelige tap, framført av en mann som tross smertefull motgang fortsatt er i besittelse av kjærlighet, håp og spiritualitet. 

Mens ”True Love Cast Out All Evil” i større eller mindre grad gir gjenlyd av alle sjangrene Erickson assossieres med - som garasjerock, folk, lo-fi psykedelia og heavy metal - er albumet først og fremst en demonstrasjon av hans formidable evner som rockesanger, låtskriver og tekstforfatter.

"True Love Cast Out All Evil" fikk overveldende mottagelse i pressen med terningkast fem både i Dagbladet, Dagsavisen, Aftenposten og VG.

Support: THE DROWNING MEN

The Drowning Men er en indierock kvintett fra California med tre utgivelser bak seg, der den siste, ”All of The Unknown”, kom i 2012. Bandet har vært support for Flogging Molly på to USA-turnéer og har i tillegg turnert som support for Airborne Toxic Event og Alkaline Trio. 

For de helt spesielt interesserte kan det nevnes at bandnavnet er hentet fra Nick Cave-romanen And The Ass Saw The Angel. http://www.thedrowningmen.com >>The Drowning Men


 ARTIST’S LINKS

FØRST I BILLETTKØEN?

Få mulighet til å kjøpe billetter før alle andre!

Som nyhetsbrevmedlem vil du i mange tilfeller kunne kjøpe billetter før det ordinære billettsalget starter.

BILLETTER

TICKETMASTER
815 33 133
GRUPPER OG HOTELLPAKKER
09901
GRIEGHALLENS BILLETTKONTOR
55 21 61 50